Särskild Övning Siljan 2009

Krigsdagbok förd av Kn Lars Carlstedt

Eftersom den lede Fi inte längre anses komma från Öst, vilket högtidligen fastlagts av våra allvetande politiker, förlade vi vår fortbildningsövning (SÖS-09) mitt i Sverige nämligen på och omkring Siljan. Detta beslut fattades i december 08 vid en livlig (dvs. med brännvin försedd) jullunch hemma hos Lasse G i Strängnäs.

Övningen pågick under perioden 11–16 augusti. Deltagare var vår eminente kursordningsman och övningsledare Jan R, värdarna Björn och Bert, Bossi, Uffe, Bengt H, Vincent, undertecknad Lars C samt periodvis vår gamle kurschef Henrik.

Den 11:e var tillrese- och förövningsdag för SB-vakt som våldgästade först Lasse G och sedan borgmästare Björn i Säter. Mer om detta i nedanstående bildsvit. Den 12:e kom BB-vakt farande till Säter i den vikarierande stabsbilen för lunch hos Björn på Säteranstalten, besök på Säters unika biografmuseum och installation i vår stuga i Tasbäck, Siljansnäs. Den 13:e var marint betonad med bl.a. kyrkbåtsinspektion ledd av Henrik, ubåts- och minjakt med M/S Gustaf Wasa och erövring av de Hedenfeltska och Ankarcronska fortifikationerna på berget i Tällberg.

Den 14:e gick vi, för att förvilla fienden, under jorden dels i världsarvet Falu koppargruva dels i Dalhalla till Trollflöjtens ljuva toner. Middag intogs på Sjövillan i Rättvik vid foten av Sveriges längsta träbrygga. Dagen därpå gick helt i kulturens tecken med särskild inriktning på kullornas betvingare Anders Zorn. Vi hälsade på i både Zorns Gammelgård, Zorngården och Zornmuseet. Lunch intogs på Mora Kaffestuga med Romsonska anor och dessutom beundrades Gustaf Ankarcronas Wasaloppsmål. Middagen avnjöts grillandes i vår trevliga förläggning.

Avresedagen började med ett lyckat besök på Dalaregementet i Falun och dess magnifika officersmäss. Därefter besökte vi det historiska övningsområdet Romehed innan Jans illröda stabsbil och övriga helt vanliga bleksiktiga bilar och tåg förde oss till våra ur säkerhetssynpunkt sett väl spridda baser i södra, västra, mellersta och östra Sverige.

Nedan följer några bilder med förklarande texter.

Med handen på kamerautlösaren liksom på gåspennan.
Lasse C


Hemma hos Lasse G den 5 dec 2008. OBS pizzabagaren Papa Pepe.


Hemma hos Lasse G den 11 aug 2009.


Borgmästaren anländer direkt från kallbadhuset till den Dramatiserade Stadsvandringen i kåkstaden Säter.


Kapten Lindblom skrudad i Björns broder Torstens uniform m Ä med I 14's knappar sveper in borgmästaren med en skylande persedel.


Borgmästaren kommer i extas pga. Norgefrågan 1905.


Borgmästaren talar till medborgarna från ett rådhusfönster.


Björn som barn resp. en aning större.


Biografmaskinister i Säters unika filmmuseum.


Kyrkbåtsinspektion.


Sjölunch på M/S Gustaf Wasa


Gustaf Wasas kapten, f.d. duktig minör och långvägare i K. Flottan.


Uppladdning hos Bert och Gunilla inför läcker middag inledd med aptitretande rundvandring i den fagra trakten.


Vi stod vid Gustaf Ankarcronas stod.


Gårdstunet hos Janne Gams släkting på Holen.


Reslige Lasse vid dalagård i Bjursås.


Dalhalla före föreställningen.


RSKB-58 på väg ner i djupet.


Vincent och Bossi går i mål i Mora.


Den siste entusiasten på säsongens sista snö.


Tasbäcksstugan.


Stiltypisk armatur på Dalaregementets offmäss.


Några ungdomar under en gammal fältmarskalk.


Klassiska Romehed med officersmässen till höger.


Blott envinkliga men desto högljuddare på Krickan för 50 år sedan.