Jubileumsdagen 2021-09-02
 
Som sig bör firade vi 60 år av officersutnämningen denna dag. Det var ju 1961-09-28 som vi alla blev utnämnda till fänrikar i stam respektive reservkårerna i Kungliga Flottan. Allt enligt den gamla, numera avsomnade rullan. I 1962 års rulla och kommande (hur länge??) stod detta datum att läsa.
 
För att stimulera flera intressen omfattade programmet följande moment
 
1. Besök på Liljevalchs – framför allt det nyöppnade museihuset.
2. Besök på M 20
3. Sjötur med Djurgårdsfärjan
4. Lunch på Segelkronan  som tjänar som Sjöofficerssällskapets i Stockholm (SOSS) mässfartyg
 
Vi samlades punktligt utanför Liljevalchs nya enorma och mycket originella byggnad. Det är en ny skapelse beställd av museichefen och med Gert Wingårdh som arkitekt. Lasse arrangerade som vanligt med en snäll yngre dam som tog bilden av oss sju som deltog i detta moment.
 

 
Moment 1: Rundvandringen inleddes med besök i samtliga delar av det nya huset. Vi nyttjade först de skåp som finns för förvaring av medhavda prylar. Efter visst besvär med kodlåsen gick vi vidare i samtliga plan. Se Liljevalchs hemsida https://liljevalchs.se  för fler detaljer och officiella bilder. Här är endast ett litet bildbevis som Lasse tagit.
 


Efter flera hissturer upp och ned där vi kunde konstatera att Bea Szenfelds papperskonster nog är ganska märkliga och att Ingegerd Råmans glaskonst är mycket vacker. Gert Wingårdhs skapelser, som återfanns på bild i översta planet, är också sevärda. Jag kommer mest ihåg vattentornet i Helsingborg, men man ska nog se byggnaderna i verkligheten inte bara på små foton. Vi får hoppas att de fina lokalerna med ett fantastiskt ljus och bra ventilation kommer att prydas av många andra sevärda alster.
 
Efter cirka en timme kände vi oss nöjda och begav oss iväg emot M 20 som ligger vid piren nedanför Wasavarvet. Några av oss gick direkt till Djurgårdsfärjan medan resten drog i väg mot M 20. Döm om vår förvåning när Carl-Gustav plötsligt dök upp !! Calle hade just förtöjt sin segelbåt vid kajen efter en fin seglats och ’joinade’ nu gänget. Eftersom vi hade gott om tid tog vi en fika på Café Vrak !!.


 
Moment 2: Kl. 13 togs vi emot av Åke Foghammar på M 20 där vi fick en mycket ordentlig genomgång av fartygets nyligen genomförda reparation av stävkölstocken. Hon hade ju legat i docka på Galärvarvet hela vintern för detta jobb, men nu är den 80-åriga damen i skick som ny. En liten rundvandring/klättring i lejdare avslutade turen. Några av Lasses bilder såg ut så här
 

 
Jan Gam och Åke syns på denna bild. Som synes hade Calle också hunnit med ombord.
 

 
Det Jan Gam och Åke bläddrar i är ett nummer av tidningen SE från maj 1945 där man gjort ett reportage om efterkrigsminsvepningarna i västerhavet eller ’På minfiske i västerhavet’ som rubriken löd. Janne hade hittat tidningen på Brevik - familjens sommarställe och överlämnade detta originalexemplar till M 20-föreningen. Jag passade på att avbilda några av dem för Minklubbens räkning och för att ha med i denna krigsdagbok.
 

 


 
Moment 3: Efter en ny promenad bort till färjeläget gick vi ombord på Djurgårdsfärja linje 82 för snabb färd till Skeppsholmen och Östra Brobänken. Turen tog exakt en minut men Lasse kunde fånga Jan Gam och Sissela Kyle på bild. Mycket påpassligt!!
 

 

Moment 4: Vi samlades därpå ombord i Segelkronan där resten av gänget anslöt dvs. Leif och Bossi som kom direkt dit samt Björn och Erwin som tog en egen tidigare färja. Och Vincent som tog en senare färja.

Dessutom hade vi glädjen att välkomna den hemliga gästen Louise Burénius från 4.sjöstriflj. Vi samlades i baren och Louise presenterade sig själv och berättade kort om vad som just nu händer i Marinen.
 

 
Därpå blev det ’bord och bänkar’ som man säger i Minklubben. Vår ålderman Erwin hälsade sin bordsdam Louise välkommen och Jan Gam såsom yngst bland 80-plussarna satt på Louises högra sida. Vi njöt av en alldeles utmärkt Silltallrik med efterföljande Biff à la Lindström
 
Före kaffet underhöll vi varandra med diverse minnen dvs nostalgin flödade under mottot ’Det häftigaste och mest minnesvärda jag upplevt under min karriär’. Dessa minnen kan kanske återfinnas i våra memoarer – redan skrivna, planerade eller oplanerade. I vart fall hade vi mycket roligt – icke minst Louise…
 
En sentida bild bifogas även här - 60-årsminnet av inträdet på Kungl. Sjökrigsskolan vilket vi firade på Berga – där Louise var en av våra värdar.
 

 
Kaffe i baren och mer underhållning varefter det blev avtropp med stark förhoppning om att ses vid nästa jubileum – kanske gör vi det varje år medans tid är….
 
Vid pennan                                                             Vid kameran
Jan                                                                       Lars som fotograf i många år
Flaggkapten RSKB